Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Japoński makowiec z musem jabłkowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowe

jajko 4
cukier puder 1 szklanka
mak 200 g
masło 125 g
jabłka 300 g (starte na tarce o grubych ocz
rodzynki 100 g
aromat migdałowy 10 ml
likier amaretto 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kasza manna 8 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło do wysmarowania formy

Mus jabłkowy:

jabłka prażone 810 g
galaretka jabłkowa 2
wrzątek 1/2 szklanka

Krem:

serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 3 łyżki

Polewa:

biała czekolada 120 g
masło 25 g
śmietana 30% 2 łyżki
wiórki kokosowe garść
perełki cukrowe

Porada

Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłoniew połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek.

Przepis i sposób przygotowania na: Japoński makowiec z musem jabłkowym

Kroki postępowania

1
Ciasto makowe:
Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty makowe.
Krok 1 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto
2
Mus jabłkowy:
Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Krok 2 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto
3
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części.
Krok 3 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto
4
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej
Krok 4 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto
5
Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami.
Krok 5 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 03.10.2016 18:27
Wygląda tak Rewelacyjnie
kloruś 27.09.2016 21:51
chętnie bym skosztowała!
Róża1 26.09.2016 10:17
przepyszne ciacho :-)
Krzysztof15 26.09.2016 08:51
pyszne ciacho
Ewelina1991 26.09.2016 08:21
fajne ciasto
Krystyna32 26.09.2016 07:49
wygląda cudnie :)
mysza75 26.09.2016 07:41
jaki pyszny makowiec
norweska20 25.09.2016 23:37
wyszło efektownie i pewnie smacznie
Iwusia 25.09.2016 22:39
bardzo apetyczne ciacho
Mniam 25.09.2016 22:36
Wspaniałe ciasto!
halina17 25.09.2016 21:27
Dobre ciasto.
Stenka 25.09.2016 21:23
ciekawy przepis i ładnie wygląda
benka 25.09.2016 20:22
Przykuwa oko, chętnie bym spróbowała :)
wyattearp 25.09.2016 20:08
Smacznie wyglada
miffiss 25.09.2016 19:56
smaczny przepis ;]
kd045 25.09.2016 19:46
smakowite ciacho ;]
KORAL 25.09.2016 19:45
Świetne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak