Japoński makaron z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki duże

    250 gram
  • makaron udon/somen/gryczany

    3/4 opakowanie
  • chilli

    1/2 papryczki
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • czosnek

    5 ząbków
  • sos sojowy jasny

  • imbir starty

    1 łyzka
  • por

    1/4 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Usmażyć krewetki z czosnkiem i chilli. Zeszklic cebule wraz z czosnkiem, dodać marchew, chilli, starty imbir i por. Dodać sos sojowy. Ugotować makaron somen/udon lub gryczany. Dodać krewetki a nastepnie odsączony makaron. Całość smażyc na mocnym ogniu ciągle mieszając. Przed podaniem posypać natka kolendry/pietruszki.
UWAGA: nie solić mięsa ani warzywa - sos sojowy jest dostatecznie słony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 24.11.2013 23:21
raczej tego nie jadłam
IZABELA29 07.08.2012 09:31
nidgy nie jadłam takiego zestawienia
Izabela/bella81 19.06.2012 00:52
nie jadłam, ciekawe jak smakuje? ;)
kate.500 24.04.2012 07:26
super
Iwusia 14.04.2012 22:41
smakowicie sie zapowiada
szymon9 24.12.2011 10:45
krewetki - rewelacja!
IlonaAlbertos 19.10.2011 21:19
Lubię tego typu dania.
Kopiko1983 18.09.2011 20:25
Super!
ziutula 20.07.2011 19:38
pomysłowe...
jolaxa 14.07.2011 22:55
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat