Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Janssons frestelse (szwedzka zapiekanka z ziemniaków)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 - 80 dg
filet z dowolnej ryby 6 - 8 sztuk
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
śmietana 500 - 600 ml
masło
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Janssons frestelse (szwedzka zapiekanka z ziemniaków)

Cebule pokroić w cienkie krążki. Na patelni roztopić masło, dać cebule i dusić na małym ogniu przez 5 minut.
Filety z ryby pokroić na mniejsze kawałki, a czosnek rozdrobnić. Dać obie rzeczy na patelnię i dusić wszystko 3 - 5 minut (musi być wszystko miękkie).
Ziemniaki brać i pokroić na cienkie plasterki.
W naczyniu do zapiekania ułożyć na spodzie pierwszą część ziemniaków, na to dać cebulę z filetami i czosnkiem oraz przyprawić solą i pieprzem, przykryć drugą warstwą ziemniaków i polać śmietaną (musi przykryć wszystkie ziemniaki).
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 przez 40 minut (po 25 minutach dać na wierzch kilka kawałków masła).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak