Jambalaya a\'la nowoorleańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    500g
  • masło

    2 łyzki
  • cebula

  • czosnek

    2 ząbki zmiażdżone
  • sól

  • pieprz świeżo zmielony

    do smaku
  • cebulka dymka zielona cześć

  • oliwa

    2 łyzki
  • seler naciowy

    1 gałążka
  • koncentrat pomidorowy

    łyzka
  • szynka chuda

    100g
  • kumin

    1/2 łyzeczki
  • chili Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

    2 łyzki
  • ryż długoziarnisty

    200g (paraboliczny)
  • papryka czerwona

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miała byc jambalaya nowoorleańska ale nie mialam w domu krewetek. A szkoda :(

Mieso pokroic w kostke, boczek i szynke w niewielkie plasterki. Na patelnie wrzucic boczek i przyrumienic go, wytopic. Zdjać z patelni. Na patelnie na tłuszcz z boczku dodac mieso z kurczaka, podsmażyc, dodac masło i oliwe, podgrzać, dodac pokrojona w kostke cebule, czosnek, starty seler naciowy, papryke pokrojona w paski i drobno posiekana papryczke chilli. Podsmażyc chwile zeby cebula sie zeszkliła. Wrzucic ponowie boczek. Zalac winem, zagotowac, dolac bulionu, doprawic pieprzem, sola, kuminem, chilli w proszku, dac koncetrat pomidorowy i wsypac ryz. Zamieszac. Przykryc i neich sie dusi az ryz wchlonie prwei cały płyn. Co jakis czas naelzy zamieszac. Na 5 minut przed końcem dac szynke oraz drobno posiekana zielona czesc dymki i natke. Gdy jambalaya zgestnieje jest gtowa do jedzenia. Mozna podac sos tabasco jesli ktos lubi bardzo pikantnie jesc.
A jesli macie pod reka krewetki krolewskie to rowzniez po umyciu ich mozna je dodac na sam konie na 5 minut przed koncem gotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agano 09.07.2011 14:18
extra wyszła
Anna141 18.06.2011 08:49
pycha
SmacznaPyza 04.04.2011 09:57
wersja właśnie dla mnie bo nie lubię krewetek :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat