Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
piersi z kurczaka
500g -
masło
2 łyzki -
cebula
-
czosnek
2 ząbki zmiażdżone -
sól
-
pieprz świeżo zmielony
do smaku -
cebulka dymka zielona cześć
-
oliwa
2 łyzki -
seler naciowy
1 gałążka -
koncentrat pomidorowy
łyzka -
szynka chuda
100g -
kumin
1/2 łyzeczki -
chili Prymat
do smaku -
natka pietruszki
2 łyzki -
ryż długoziarnisty
200g (paraboliczny) -
papryka czerwona
1 szt.
Sposób przygotowania
Mieso pokroic w kostke, boczek i szynke w niewielkie plasterki. Na patelnie wrzucic boczek i przyrumienic go, wytopic. Zdjać z patelni. Na patelnie na tłuszcz z boczku dodac mieso z kurczaka, podsmażyc, dodac masło i oliwe, podgrzać, dodac pokrojona w kostke cebule, czosnek, starty seler naciowy, papryke pokrojona w paski i drobno posiekana papryczke chilli. Podsmażyc chwile zeby cebula sie zeszkliła. Wrzucic ponowie boczek. Zalac winem, zagotowac, dolac bulionu, doprawic pieprzem, sola, kuminem, chilli w proszku, dac koncetrat pomidorowy i wsypac ryz. Zamieszac. Przykryc i neich sie dusi az ryz wchlonie prwei cały płyn. Co jakis czas naelzy zamieszac. Na 5 minut przed końcem dac szynke oraz drobno posiekana zielona czesc dymki i natke. Gdy jambalaya zgestnieje jest gtowa do jedzenia. Mozna podac sos tabasco jesli ktos lubi bardzo pikantnie jesc.
A jesli macie pod reka krewetki krolewskie to rowzniez po umyciu ich mozna je dodac na sam konie na 5 minut przed koncem gotowania.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się