Jamajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    8 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • kakao

    3 łyżki
  • budyń czekoladowy

    1,5 szt
  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Masa

  • śmietanka

    600 ml
  • serek homogenizowany

    15 dag
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyzeczki
  • cukier puder

    6 łyżek
  • banan

    4 szt
  • cytryna

    1 szt
  • galaretka cytrynowa

    3 szt
  • wiórki kokosowe

    do dekoracji
  • powidła

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół
Galaretka:
3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szklankach wrzątku, odstawiamy i gdy galaretka zacznie tężeć rozprowadzamy na bananach.
Masa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną w 1/3 szkl wrzątku.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - smarujemy cienką warstwą powideł, banany pokrojone w plasterki i natarte sokiem z cytryny, masa- biszkopt- nie duża ilość masy i kokos

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 16.03.2015 18:47
boskie, rozmarzyłam się :)
Janina 16.03.2015 16:27
Ale super ciacho;)
IwonaDD 16.03.2015 16:07
brzmi i wygląda pysznie
pestka 16.03.2015 15:31
pyszny deser
Alex_M 16.03.2015 15:22
fajne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat