Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jamajka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8 szt
cukier 1,5 szkl
kakao 3 łyżki
budyń czekoladowy 1,5 szt
mąka pszenna 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa

śmietanka 600 ml
serek homogenizowany 15 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyzeczki
cukier puder 6 łyżek
banan 4 szt
cytryna 1 szt
galaretka cytrynowa 3 szt
wiórki kokosowe do dekoracji
powidła 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jamajka

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół
Galaretka:
3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szklankach wrzątku, odstawiamy i gdy galaretka zacznie tężeć rozprowadzamy na bananach.
Masa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną w 1/3 szkl wrzątku.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - smarujemy cienką warstwą powideł, banany pokrojone w plasterki i natarte sokiem z cytryny, masa- biszkopt- nie duża ilość masy i kokos

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.03.2015 18:47
boskie, rozmarzyłam się :)
Janina 16.03.2015 16:27
Ale super ciacho;)
IwonaDD 16.03.2015 16:07
brzmi i wygląda pysznie
pestka 16.03.2015 15:31
pyszny deser
Alex_M 16.03.2015 15:22
fajne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak