Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
8 szt -
cukier
1,5 szkl -
kakao
3 łyżki -
budyń czekoladowy
1,5 szt -
mąka pszenna
1,5 szkl -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
Masa
-
śmietanka
600 ml -
serek homogenizowany
15 dag -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyzeczki -
cukier puder
6 łyżek -
banan
4 szt -
cytryna
1 szt -
galaretka cytrynowa
3 szt -
wiórki kokosowe
do dekoracji -
powidła
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Jamajka
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół
Galaretka:
3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szklankach wrzątku, odstawiamy i gdy galaretka zacznie tężeć rozprowadzamy na bananach.
Masa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną w 1/3 szkl wrzątku.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - smarujemy cienką warstwą powideł, banany pokrojone w plasterki i natarte sokiem z cytryny, masa- biszkopt- nie duża ilość masy i kokos
Komentarze (5)