Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jałowcowa kiełbasa ze słoika z siekanej łopatki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
smalec 3 łyżki
pieprz do smaku
sól 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 0,5 (wrząca)
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jałowcowa kiełbasa ze słoika z siekanej łopatki

Mięso łopatki wieprzowej siekamy w drobne kawałki. Do posiekanego mięsa dodajemy sól peklową i zwykłą, dokładnie mieszamy ściskając mięso, żeby jak najwięcej soli w nie wetrzeć. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie dodajemy do mięsa pieprz (ilość wg gustu) pokruszony liść laurowy, gorczycę i rozdrobnione w moździerzu kulki jałowca. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę na kiełbasę przekładamy do umytych, wyparzonych słoiczków do 3/4 wysokości. Najlepiej wybrać słoiki o tym samym kształcie (pojemności), dzięki czemu kiełbasa będzie w każdym tak samo przetworzona termicznie. W gorącej wodzie (pół szklanki) rozpuścić żelatynę i do każdego słoiczka, nalać odrobinę, tak żeby zakryła mięso. W każdy słoik włożyć po łyżce smalcu, zakręcić i pasteryzować w gorącej wodzie przez ok 3 godziny. Po tym czasie wyjąć słoiki i odstawić do wystudzenia. Przestudzone słoiki umieścić w lodówce na 1 dzień. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do jedzenia. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 09.08.2013 10:22
takie coś to ja lubię :)
Kulinarna Ja 29.05.2013 21:24
super pomysł, skorzystam :)
joanna30 23.05.2013 09:29
Koniecznie muszę kiedyś wypróbować!
fotoviderek 23.05.2013 07:57
Uwielbiam taką kiełbasę :)
magdziorka6 22.05.2013 22:06
świetne rozwiązanie
marcia7 22.05.2013 15:13
taka domowa najlepsza
Zdzisław 22.05.2013 15:05
takie przetwory domowe to sam smak
David 22.05.2013 14:37
rewelacyjne mięsko
kasienka23 22.05.2013 14:30
dobrze jest zrobić tą kiełbasę w słoikach, które nie są zwężane u góry, łatwiej jest ją wyjąć i kroić
kasienka23 22.05.2013 14:28
to tak jak ja :) sama piekę chleb, a jak nie zdążę upiec chleba to robię domowe bułki:) robię swojski pasztet i kiełbasę, lubię wiedzieć co jem :)
iziona 22.05.2013 14:24
Ja ostatnio przerzuciłam, się tylko na domowe wyroby ta kiełbasa też mnie korci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak