Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak ugotować bób

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bób 500 g
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
woda 2-3 l

Przepis i sposób przygotowania na: Jak ugotować bób

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier. Można dodać także gałązkę koperku dla smaku.
Bób płuczemy pod bieżącą wodą na durszlaku, odsączamy i wrzucamy na gotującą się wodę.
Gotujemy około 10-15 minut, gdy bób jest młody, nieco starszy dłużej - około 20-25 minut.
Ugotowany bób odcedzamy, a jeżeli używamy go do sałatek warto zahartować go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, bób nam się nie rozgotuje i będzie miał całe ziarenka.
Gotowy bób możemy od razu zajadać, polewając go masełkiem lub wykorzystać do przygotowania sałatek, zup i past wyłuskując go z łupinek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 20.08.2013 20:14
mniam pychotka
mufinka79 23.07.2013 19:35
Dziękuję za komentarze :)
Katarzyna59 23.07.2013 08:02
przydatny przepis
Ola1984 23.07.2013 07:04
Gotuję bób w ten sam sposób. Pysznie.
Zdzisław 23.07.2013 00:57
też bób lubię ale taki cały
Aleksandra/Olcia 22.07.2013 19:50
uwielbiam taki skubać
2milutka 22.07.2013 19:50
jeszcze nic z tym warzywem nie robiłam wstyd przyznać;(
Megg 22.07.2013 19:26
uwielbiam bób
iwi 22.07.2013 19:22
Sezon na bób trzeba zaczynać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak