Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak ozdobić tort, czyli masa cukrowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 800 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
margaryna 3 łyżeczki
barwnik kilknaście kropli
woda zimna 70 ml
glukoza 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jak ozdobić tort, czyli masa cukrowa

Kroki postępowania

1
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na ok. 5 min.
Napęczniałą podgrzewać w kąpieli wodnej aż się rozpuści, nie można doprowadzić do zagotowania.
Krok 1 - Jak ozdobić tort, czyli masa cukrowa foto
2
Następnie wsypać glukozę i bardzo dokładnie zamieszać. Dodać margarynę i ściągnąć z ognia zanim tłuszcz całkowicie się rozpuści.
Krok 2 - Jak ozdobić tort, czyli masa cukrowa foto
3
Następnie przesiać cukier puder i początkowo łączyć wszystko łyżką, następnie przełożyć masę na blat i wyrabiać rękami. Bardzo ważne jest, aby cukier dosypywać powoli, do momentu otrzymania lekko lepkiej konsystencji.
Krok 3 - Jak ozdobić tort, czyli masa cukrowa foto
4
Na sam koniec dodać barwnik i wałkować na blacie posmarowanym oliwą. Wałek również można troszkę natłuścić, co sprawi, że masa będzie lekko błyszczeć.
Gotową masę ułożyć na torcie, zwyżki masy poodcinać i można wykorzystać do mniejszych ozdób.
Krok 4 - Jak ozdobić tort, czyli masa cukrowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 06.03.2014 16:24
Szczerze powiem, że taką masę robiłam po raz pierwszy i ciężko mi powiedzieć, czy akurat ten dodatek sprawił, że masa rzeczywiście długo była elastyczna.
rjustysia 06.03.2014 14:29
Ciekawi mnie ten dodatek masła. Czy z tym dodatkiem masa wolniej schnie? Bo w ogóle to niestety domowa masa cukrowa na żelatynie wysycha o wiele szybciej niż kupna.
Milka100 09.02.2014 20:48
świetny przepis na masę
ONY_za_kare 14.01.2014 11:47
dobry przepis
norweska20 14.01.2014 00:07
przepis zapisany...kiedyś na pewno się przyda
Alex_M 13.01.2014 12:52
ciekawy przepis. teraz czekam na tort :D
fotoviderek 13.01.2014 07:40
Przydatny przepis :)
gosia1988 12.01.2014 20:21
fajny przepis
mysza666 12.01.2014 19:47
Skorzystam przy torcie urodzinowym;)
irenka 12.01.2014 19:11
ciekawy przepis
DorotaZ 12.01.2014 17:26
Świetny przepis:)
Czyki 12.01.2014 16:57
Dobry przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak