Przepis i sposób przygotowania na: jajko ze szpinakiem i czarnym tahini
Składniki:
czarny sezam: 1/2 szklanki
oliwa: 1/3 szklanki
sok z cytryny: 1/4 szklanki
sól: 1/4 łyżeczki
czosnek: 1 ząbek
Przygotowanie:
Sezam namoczyć 1 godzinę, odcedzić i uprażyć na patelni (jest wtedy lżej strawny). Zmielić w młynku do kawy, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do lodówki aby składniki się przegryzły.
Jajko ugotować na twardo, obrać ze skórki. Szpinak rozmrozić, ugotować, doprawić solą, pieprzem, śmietanką i rozgniecionym czosnkiem.
Na szpinaku ułożyć jajko, na jajku pastę z czarnego sezamu. Smacznego.