Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko zapiekane w cieście francuskim

4.0
(27)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 płat
pomidory suszone Smak 3-4 kawałki
ser żółty 3 plasterki
jajko 3 szt
jajko
sól
pieprz
koperek świeży do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko zapiekane w cieście francuskim

Ciasto francuskie pokroić na 6 równych kwadratów. Złożyć je po dwa, jeden na drugim. Wierzchnią warstwę ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez 13 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Wcisnąć środek, aby zrobić miejsce na jajko. Wrzucić pokrojony w kostkę ser oraz suszone pomidory, a na to wbić jajko. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do momentu, aż białko się zetnie. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem, oprószyć pieprzem i solą.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak