Jajko zapiekane w chrupiącej bułce z szynką, serem i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Chrupiące bułki z dużą ilością zdrowych ziaren, zapiekane z jajkiem, szynką, aromatyczną cebulką i serem, posypane świeżym, pachnącym szczypiorkiem to fajny pomysł na urozmaicone śniadanie w zdrowym stylu, które pozytywnie zaskoczy Waszych domowników.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • bułka pełnoziarnista

    4 szt.
  • jajka

    4 szt.
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • szynka wędzona

    120 g
  • mozzarella

    150 g
  • szczypiorek posiekany

    4 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • pieprz

    szczypta
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z każdej bułki obciąć wierzch i wydłubać środek.
2. Mozzarellę zetrzeć na tarce, a szynkę pokroić w kostkę.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać zeszklić na oleju, dodać szynkę i chwilę jeszcze przesmażyć.
4. Do każdej bułki włożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem i szynką, starty ser i wbić po 1 jajku. Całość oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-16 minut aż białko się zetnie.
5. Gotowe bułki podawać posypane świeżym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat