Jajko zapiekane w bułce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Jajko inaczej nie sadzone, nie smażone i nie gotowane. Gdy jajko zapiekamy musimy pilnować by się za bardzo nie ścięło bo będzie suche i niesmaczne. Ja chciałam przekroić do zdjęcia więc trochę dłużej trzymałam ale smaczniejsze jest mniej ścięte.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bułki

    5 sztuk
  • jajko

    5 sztuk
  • żółty ser

    4 plastry
  • wędlina

    4 plastry
  • masło

    1 łyżka
  • szczypiorek

    5 sztuk
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkom ścinamy czapeczki i wyjmujemy trochę środka. Wędlinę kroimy w kostkę a ser kroimy plaster na połowę i później na zapałkę. Szczypiorek drobno siekamy. Na spód bułki kładziemy trochę pokrojonej szynki i pokrojony ser, odrobinę masła i wbijamy jajko. Oprószamy solą a można też pieprzem. Posypujemy wędliną. Bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego 180-190 stopni i pieczemy 15-20 minut pamiętając, że każdy piekarnik piecze inaczej. Czapeczki też można opiec.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat