Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko zapiekane w awokado

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

awokado 1/2
jajko 1
boczek 1 plasterek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko zapiekane w awokado

Kroki postępowania

1
Z awokado usuwamy pestkę i nieco poszerzamy wnękę, aby zmieściło się w niej jajko.
Krok 1 - Jajko zapiekane w awokado foto
2
Do wydrążonego otworu wbijamy jajko, a całość posypujemy pokrojonym w drobną kostkę boczkiem. Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut (termoobieg + grzanie górne).
Krok 2 - Jajko zapiekane w awokado foto
3
Gdy białko się zetnie, a boczek zarumieni, wyciągamy awokado z piekarnika i doprawiamy solą i pieprzem. Jemy na ciepło za pomocą łyżeczki – miąższ awokado bardzo łatwo oddziela się od zapieczonej skórki.
Krok 3 - Jajko zapiekane w awokado foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 12.02.2014 17:06
bardzo fajny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie lub kolację
SmakolykiJoanny 11.02.2014 17:11
Nie robiłam nigdy w taki sposób jajka
gosia561 11.02.2014 16:27
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak