Jajko w ziemniaku na szpinaku

Jajko w ziemniaku na szpinaku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2
  • ziemniak

    duży
  • szpinak mrożony

  • czosnek

  • sól

  • pieprz

  • chilli w proszku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jajko w ziemniaku na szpinaku

Ziemniaka gotujemy w mundurku, odcedzamy, studzimy (najlepiej jak nam zostanie z poprzedniego dnia), przekrajamy wzdłuż i wydrążamy miąższ łyżeczką, tworząc ziemniakową miseczkę.

Wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i chilli i dusimy by odparować nadmiar wody.

Ziemniaka oprószamy solą i pieprzem, wbijamy jajko, ponownie doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Zapiekamy aż jajko się zetnie (ja lubię gdy żółtko jest płynne).

Na talerz wykładamy szpinak a na nim ukłądamy jajka zapieczone w ziemniaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Beata73 06.12.2013 07:29
ciekawy sposób podania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat