Przepis i sposób przygotowania na: Jajko w koszulce z łososiem wędzonym
Bułkę przecinamy na pół i wydrążamy palcami środek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na górnym ruszcie mniej więcej przez 8 minut (do zrumienienia).
Do miski przekładamy serek, dodajemy sos chrzanowo-musztardowy i mieszamy. Szczypiorek siekamy – zostawiamy kilka dłuższych części do dekoracji. Podpieczone bułki smarujemy przygotowanym serkiem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dwie miseczki wykładamy folią spożywczą, smarujemy olejem i wbijamy delikatnie jajka. Następnie zbieramy końcówki folii, skręcamy i związujemy mocno sznurkiem. Sakiewki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu 3–4 minuty.
Na przygotowane bułki kładziemy plastry łososia, a na nie – jajka wyjęte z folii. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi i odłożonym szczypiorkiem. Tuż przed podaniem przekrawamy delikatnie jajka, aby żółtko zaczęło wypływać.