Jajko w koszulce z łososiem wędzonym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Propozycja na śniadanie - ale nico inna, bo jajko w koszulce, z łososiem wędzonym i w bułce. Nie zapomnijcie o odrobinie musztardy i szczypiorku!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • bułka pełnoziarnista

    1 sztuka
  • serek kremowy

    100 gramów
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • łosoś wędzony

    150 gramów
  • Jabłuszka kaparowe Smak

    4-5
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    2 łyżeczki

Do smaku:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę przecinamy na pół i wydrążamy palcami środek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na górnym ruszcie mniej więcej przez 8 minut (do zrumienienia).

Do miski przekładamy serek, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej i mieszamy. Szczypiorek siekamy – zostawiamy kilka dłuższych części do dekoracji. Podpieczone bułki smarujemy serkiem z musztardą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dwie miseczki wykładamy folią spożywczą, smarujemy olejem i wbijamy delikatnie jajka. Następnie zbieramy końcówki folii, skręcamy i związujemy mocno sznurkiem. Sakiewki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu 3–4 minuty.

Na przygotowane bułki kładziemy plastry łososia, a na nie – jajka wyjęte z folii. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi i odłożonym szczypiorkiem. Tuż przed podaniem przekrawamy delikatnie jajka, aby żółtko zaczęło wypływać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat