Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
2 sztuki -
bułka pełnoziarnista
1 sztuka -
serek kremowy
100 gramów -
Musztarda francuska Prymat
1 łyżka -
łosoś wędzony
150 gramów -
Jabłuszka kaparowe Smak
4-5 -
szczypiorek
1 pęczek -
olej rzepakowy
2 łyżeczki
Do smaku:
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania
Bułkę przecinamy na pół i wydrążamy palcami środek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na górnym ruszcie mniej więcej przez 8 minut (do zrumienienia).
Do miski przekładamy serek, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej i mieszamy. Szczypiorek siekamy – zostawiamy kilka dłuższych części do dekoracji. Podpieczone bułki smarujemy serkiem z musztardą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dwie miseczki wykładamy folią spożywczą, smarujemy olejem i wbijamy delikatnie jajka. Następnie zbieramy końcówki folii, skręcamy i związujemy mocno sznurkiem. Sakiewki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu 3–4 minuty.
Na przygotowane bułki kładziemy plastry łososia, a na nie – jajka wyjęte z folii. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi i odłożonym szczypiorkiem. Tuż przed podaniem przekrawamy delikatnie jajka, aby żółtko zaczęło wypływać.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się