Jajko w koszulce z grejpfrutem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 sztuka
  • grepfrut

    3 cząstki
  • szpinak

    40 g
  • kiełki lucerny

    1 łyżka
  • szczypiorek posiekany

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżeczka
  • biały ocet winny

    3 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • bazylia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj wcześniej dressing - wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, bazylię, sól i pieprz. Na talerzu ułóż szpinak. Obierz grejpfruta i porwij go na kawałki. Ułóż je obok szpinaku.

Rozbij jajko do miseczki. Zagotuj wodę w średniej wielkości garnku. Dodaj do wody ocet winny. Na gotującą się wodę (tam gdzie jest najwięcej bąbelków) wrzuć jajko. Łyżką zagarniaj białko tak, aby otuliło żółtko. Kiedy białko się zetnie, wyciągaj jajko łyżką cedzakową.

Połóż jajko na talerzu, obok szpinaku i grejpfruta. Posyp sałatę lucerną i szczypiorkiem, skrop dressingiem. Jajko możesz oprószyć solą. Gotowe :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 03.04.2012 19:27
SUPER !! Śniadanie idealne !
pigila 05.02.2012 00:02
super
jolaxa 11.01.2012 23:03
pycha
Kate131 03.12.2011 09:27
fajne
PaniMISIOWA 27.05.2011 14:06
fajne połczenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat