Jajko sadzone w wersji na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka

    2/3 szkl
  • olej

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżki
  • ocet

    1/3 łyżki

Krem

  • śmietana kremówka

    1 szkl
  • cukier puder

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka

Dodatkowo

  • brzoskwinie w puszce

    3 połówki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jajko sadzone w wersji na słodko foto
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj naprzemiennie żółtka oraz cukier
Krok 2 - Jajko sadzone w wersji na słodko foto
Nadal ubijając cienkim strumykiem wlej olej. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlej ocet. Wymieszaj. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piecz około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu zdejmij papier.
Krok 3 - Jajko sadzone w wersji na słodko foto
Ostrym nożem wytnij w upieczonym ciaście owalne elipsy. Możesz to zrobić z pomocą przygotowanego z kartonu szablonu.
Krok 4 - Jajko sadzone w wersji na słodko foto
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Przygotowaną śmietanę rozsmaruj na wykrojonych elipsach. Z połówek brzoskwiń zetnij czubek i połóż go na przygotowanym ciastku, tak aby przypominało żółtko jajka. Gotowy deser schłódź godzinę w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 26.02.2015 09:32
świetnie wygląda
Madziela 23.11.2014 14:16
no no takiej wersji to nie widzialam:) a trzeba zrobic !
Klausia 09.06.2014 17:11
oryginalny pomysł :D
aginaa 02.06.2014 17:51
bardzo fajny pomysl
Krysia_S 27.05.2014 10:35
Takich jeszcze nie jadlam;)
Magula 27.05.2014 08:04
Mniam rewelacja
kloruś 26.05.2014 23:30
Świetnie się prezentują
Noruas 26.05.2014 23:03
pomysłowo!
Jadwiga/Jaga85 26.05.2014 22:05
Fajnie wyglądają:)
stokrotka 26.05.2014 21:47
naprawdę pomysłowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat