Jajka zapiekane z serem kozim i szparagami

Jajka zapiekane z serem kozim i szparagami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zapiekane jajka z warzywami, zwłaszcza sezonowymi, takim jak szparagi, szpinak lub pomidory to ciekawy pomysł na śniadanie. Zróbcie i smakujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    12 plastrów
  • pomidor

    4 plastry
  • szparagi zielone

    1/2 pęczek
  • jajka

    4 sztuk
  • ser kozi

    100 gramów
  • masło

Sos:

  • oliwa

    4 łyżki
  • woda

    4 łyżki
  • pestki dyni

    1 garść
  • kapary

    1 łyżka
  • pomidory suszone z ziołami Smak

    3 sztuki
  • sos sałatkowy grecki

    1 opakowanie
  • sok z połowy cytryny

  • świeże listki bazylii

    kilka sztuk

Do smaku:

  • sól

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • oregano

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 kokilki smarujemy masłem, wykładamy dno plasterkami szynki, kładziemy po jednym plasterku pomidora i szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Ścieramy na tarce ser kozi, przyprawiamy oregano. Na koniec wybijamy do każdej kokilki jajko (uważamy, żeby żółtko się nie rozlało), doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.

Kokilki wstawiamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy gorącą wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Przygotowujemy sos: łączymy w słoiku wodę z oliwą, sok z cytryny, pokrojone suszone pomidory, kapary, sos grecki, pestki dyni i słonecznika. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię.

Danie podajemy w kokilkach, polane sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat