Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • oliwa

    4 łyżki
  • szczypiorek

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę do muffinów lub kokilki smarujemy oliwą lub rozpuszczonym masłem. Do każdej foremki wkładamy po 1, 2 plastrach szynki parmeńskiej (lub boczku) , a w środek wbijamy jajko. Formę/ kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zapieczone jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub ze szparagami posypanymi np.parmezanem
Wiktoria29
uwaga: Jajka zapieczone w szynce parmeńskiej są dość słone, dlatego należy uważać z solą. Do wersji mniej słonej polecam użyć zwykłej szynki lub cienkich plastrów boczku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 10.08.2016 10:23
takie śniadania mogłabym jeść codziennie :)
Edith85 10.08.2016 07:57
Pięknie podane
w mojej kuchni 09.08.2016 23:14
pysznie jedzonko podano
Motorek 09.08.2016 20:56
Przepysznie wyglądają
Agnieszka-87-25 09.08.2016 19:11
smaczne !!!
norweska20 09.08.2016 18:59
apetyczna propozycja
Anna169Hosz 09.08.2016 18:28
Wyglądają smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat