Jajka zapiekane w szynce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    10 plastrów (śr 10cm)
  • jajko

    małe 10 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • natka pietruszki

    lub szczypiorek na wierzch
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plastry dobrej szynki o średnicy około 10 cm włożyć do lekko natłuszczonej formy na muffinki. Wbić do każdej szynki po jednym jajku, oprószyć solą i pieprzem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C . Piec przez 25 minut jeżeli chcemy, aby żółtko było ścięte. Natomiast jeżeli preferujemy płynne żółtko czas zapiekania skrócić do 15 min. Podawać posypując szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jajka takie wspaniale smakują z sosem chrzanowym. Smacznego :)
Mniam
Jajka zapiekane w plastrach szynki to smaczne i banalnie proste śniadanie lub przystawka. Nie wymaga wielu składników, ani dużego nakładu pracy, a jest ciekawym sposobem na podanie jajek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 17.04.2017 17:35
Pomysłowe i smaczne:)
halina17 11.04.2017 22:48
Smaczne jajka.
dodi 11.04.2017 18:39
ale bym zjadła
ben-ka 11.04.2017 13:41
ładnie to wygląda, podoba mi się :)
kuchcik89 11.04.2017 11:44
fajnie się prezentują :)
mirosława4 11.04.2017 10:16
zapewne było smaczne to danie
IZABELA29 11.04.2017 09:42
fajne i efektowne
AZgotuj 11.04.2017 09:28
uwielbiam je!
Malinka 11.04.2017 09:26
Świetna propozycja!
gosia56 11.04.2017 09:20
super pomysł;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat