Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane w śmietance :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
sól
pieprz mielony
wędlina wędzona 2 plastry
jajko 2 szt.
ser żółty 2 łyżki (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane w śmietance :

Śmietankę zmieszać z utartym serem , posolić , popieprzyć .Na dno kokilki do zapiekania włożyć masło. Wlać śmietankę z serem i przyprawami .Delikatnie wbić jajka tak by żółtka się nie rozlały. Rozgrzać piekarnik. Do głębokiego naczynia ( brytfanki ) wlać wody , wstawić kokilkę z jajkami ( wody ma być tyle by sięgała do wysokości ¾ kokilki ).Wstawić do piekarnika .Zapiekać ok. 7-10 minut od chwili gdy woda w brytfance zacznie się gotować .Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciast – gdy żółtko zaczyna się ścinać potrawa jest gotowa .Ostrożnie wyjąć kokilkę z piekarnika .Posypać z wierzchu dodatkami ( drobno pokrojona wędzonka, podsmażone pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojony szczypiorek), popieprzyć .Podawać z chrupiącym tostem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 06.06.2012 21:03
wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie! :)
zbysio 30.01.2012 18:30
oooooooooooooooo
Iwona56 04.09.2011 16:36
wyśmienite
beatkaa153 04.02.2011 14:18
super
eli_555 25.08.2010 00:26
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak