Jajka z tostem

Jajka z tostem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4
  • tosty

    4
  • ser żółty

    4 plasterki
  • żółtko jajek

    1
  • szynka

    4 plasterki
  • cytryna

    1/3
  • szczypiorek

  • pieprz

  • sól

  • masło

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tosty wkładamy do tostera i zarumieniamy. Na każdy z przypieczonych tostów dajemy po jednym plasterku szynki oraz sera. Jajka rozbijamy do wrzątku i gotujemy przez około 3 minuty. Ugotowane jajka wyciągamy i dajemy na tosty.
Żółtko rozbijamy i dodajemy do niego roztopione masło oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość ubijamy na masę, a później doprawiamy pieprzem oraz solą. Tosty polewamy tym sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i tosty przykrywamy drugą kanapka tostową. Całość pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pioge7 25.01.2012 08:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat