Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w sosie koperkowym z boczkiem i kluskami pomidorowymi

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony
śmietana
koperek
mąka
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w sosie koperkowym z boczkiem i kluskami pomidorowymi

składniki: 6 jaj na twardo
6 plastrów chudego, wędzonego boczku
50-100 ml śmietanki 12%
3/4 szkl. wywaru jarzynowego
1 łyżka mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania: Boczek pokroiłam w paski i wrzuciłam na mocno rozgrzaną teflonową patelnię, zesmażyłam na chrupko, zdjęłam na talerzyk. Jeśli wytopi Wam się dużo tłuszczu to część można zebrać zostawiając ok. 1 łyżki a nawet mniej...Do tłuszczu dodałam mąkę, wymieszałam, dolałam wywar i rozmieszałam energicznie żeby nie było grudek. Następnie dodałam śmietankę i posiekany koperek. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, pogotowałam 3-4 min. i ....gotowe! Świeżo ugotowane na twardo jaj, jeszcze gorące, obrałam. Poprzekrawałam na połówki i ułożyłam na talerzach. Polałam sosem i posypałam skwarkami. Jako dodatek były kluski śląskie pomidorowe w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/102044/kluski-ziemniaczane-pomidorowo-ziolowe.html

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 28.03.2012 13:01
mniam mniam
Misia90 01.09.2011 12:12
ekstra
Marysia 01.09.2011 11:58
super
Karolina69 01.09.2011 11:52
fajne
Babciagramolka 14.07.2011 09:34
Zjadła bym
Katarzyna/kate1980 07.05.2011 18:32
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak