Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
8 sztuk -
chrzan tarty Smak
1 słoik -
kostka rosołowa
1/2 sztuki -
mąka
4 łyżki -
sok z cytryny
1-2 łyżki -
cukier
1 szczypta -
Przyprawa do jajek
2 łyżeczki -
szczypiorek
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym można podać na stół wielkanocny, na śniadanie lub niektórzy zajadają się niemi na obiad (wersja na ciepło z zimniakami). To danie serwowane jest na ciepło lub na zimno. Sos jest bardzo wyrazisty, bo dodajemy cały słoiczek chrzanu tartego. Jaja w sosie chrzanowym to potrawa kojarzona przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi.
Kroki postępowania

1. Jaka gotujemy na twardo, kroimy je na połówki. 2 szklanki wody zagotowujemy z kostka rosołową. Do tak przygotowanego bulionu przecedzamy przez sitko mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Następnie dodajemy cały chrzan, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą do jaj, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Danie posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Więcej przepisów na potrawy z jajek znajdziesz w sekcji Potrawy z jaj na Wielkanoc
Komentarze (6)