Jajka w sosie chrzanowym

Jajka w sosie chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na jajka w sosie chrzanowym. Wyrazisty sos chrzanowy to świetny dodatek do jaj. Danie posypane szczypiorkiem wygląda apetycznie i smakuje wyśmienicie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 sztuk
  • chrzan tarty Smak

    1 słoik
  • kostka rosołowa

    1/2 sztuki
  • mąka

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
  • Przyprawa do jajek

    2 łyżeczki
  • szczypiorek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jajka w sosie chrzanowym

Jajka w sosie chrzanowym można podać na stół wielkanocny, na śniadanie lub niektórzy zajadają się niemi na obiad (wersja na ciepło z zimniakami). To danie serwowane jest na ciepło lub na zimno. Sos jest bardzo wyrazisty, bo dodajemy cały słoiczek chrzanu tartego. Jaja w sosie chrzanowym to potrawa kojarzona przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi.

Kroki postępowania

Krok 1 - Jajka w sosie chrzanowym foto

1. Jaka gotujemy na twardo, kroimy je na połówki. 2 szklanki wody zagotowujemy z kostka rosołową. Do tak przygotowanego bulionu przecedzamy przez sitko mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Krok 2 - Jajka w sosie chrzanowym foto

Następnie dodajemy cały chrzan, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą do jaj, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Danie posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Więcej przepisów na potrawy z jajek znajdziesz w sekcji Potrawy z jaj na Wielkanoc

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

agnieszkalider 19.12.2012 12:23
pycha
kasiek 17.09.2012 10:34
ojj ale bym zjadła takie jajko
tomek18 08.09.2012 09:01
pyszny sosik:)
halina17 05.08.2012 14:20
smaczne jajka
Agnieszka91 05.08.2012 13:52
pycha
ziutula
ziutula 05.08.2012 13:44
obiad pyszny...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat