jajka w koszyczkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 szt
  • sałatka francuska

    300 g
  • sos musztardowy

    1/2 szkl.
  • pietruszka zielona

    1 łyżka
  • ziemniaki

    1200 g
  • olej sojowy

    700 g
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki pokroić w długą słomkę i osuszyć. Nakładać ziemniaki do drucianej formy nagrzanej w gorącym oleju. Zanurzyć i smażyć na złoty kolor. Wyjąć foremkę z oleju i wyrzucić gotowy koszyczek. Posolić. Jaja należy natłuc w połowie, otworzyć bezpośrednio nad zakwaszoną wodą(1l wody- 2 łyżki octu) aby mogły swobodnie pływać. Gotować 3 min. formując drewnianą łyżką ścinające się białko. Wyjmować ostrożnie. Ostudzone koszyczki napełnić sałatką francuską, na którą położyć jajko. Polać sosem musztardowym i posypać natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariel78 20.11.2012 10:43
smaczne
gusia1000 03.03.2012 14:06
Dobre na Wielkanoc za miesiąc.
Norgiusz 24.01.2012 05:10
ciekawe
Norgiusz 24.01.2012 05:10
ciekawe
Norgiusz 24.01.2012 05:10
ciekawe
aacaac 06.01.2012 08:07
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat