Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jajka w koszulkach na liściach roszponki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

roszponka 450 g
pomidory 4 szt
ocet 100 ml
jajko 4 szt
cebula 2 szt
koperek 1 pęczek
ocet ziołowy 1 łyżka
olej z orzechów włoskich 1 łyżka
jogurt chudy 4 łyżki
musztarda 2 łyżki
miód akacjowy 1 łyżka
pieprz
rzodkiewka 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: jajka w koszulkach na liściach roszponki

Przebrać listki roszponki, dokładnie umyć i rozłożyć na czterech talerzach. Umyć pomidory, usunąć szypułki, miąższ pokroić w drobną kostkę i ułożyć na roszponce. Zagotować litr wody, dodać ocet. każde jajko oddzielnie wybić na spodek i powoli wpuścić do gorącej wody na około 5 min. Przygotować sos. Obrać i pokroić w kostkę cebulę. Umyć i osuszyć koperek, usunąć łodygi, resztę drobno posiekać. Wlać ocet, olej, jogurt, musztardę i miód do wysokiego naczynia. Dodać pieprz i ubić wszystko trzepaczką. Na środek każdego talerza wyłożyć sos i umieścić na nim jedno jajko. posypać startą rzodkiewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak