Jajka poche na tostach z szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • szynka wędzona

    2 plastry
  • masło

    25 gram
  • cytryna

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Szczypiorek cienki

    do smaku
  • chleb tostowy

    2 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos holenderski.Żółtka ubijamy w misce która stawiamy na garnku z gorąca woda. Gotując na małym ogniu tak żeby podgrzać żółtka tak aby nie ścięły się. Do żółtek dodajemy rozpuszczone masło do uzyskania konsystencji majonezu.Doprawiamy solą pieprzem i sokiem z cytryny.Chleb opiekany w tosterze.Na każdy tost kładziemy plaster szynki.Jajka rozbijamy i gotujemy w koszulce w osolonej wodzie z dodatkiem znacznej ilości cytryny.
Białko musi się ściąć, a żółtko być płynne jak w jajkach na miękko.Tak przygotowane jajko kładziemy na tost z szynka.Polewamy przygotowanym sosem i zapiekany około 1 minute w piekarniku z funkcja grilla.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 26.12.2010 14:45
ale jaja
marta639 17.09.2010 15:32
Ja też takich nie jadłam.
usmiech 13.08.2010 16:29
jeszcze takich tostów nie jadłam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat