Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka po szkocku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 gram
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk
jajko 1 sztuka
bułka 1 sztuka
mleko 3,2% 1 szklanka
sól do smaku
przyprawa staropolska 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
przyprawa harnasiowa nuta smaku 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
olej do smażenia

Porada

Pyszne danie kuchni angielskiej. Idealne na obiad, czy podane na kanapki. Polecam

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka po szkocku

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i włożyć razem z mięsem do miski. Przyprawić wszystkimi przyprawami: solą, słodką wędzoną papryką, harnasiową nutą smaku, staropolską oraz cebulową. Dokładnie wymieszać. Wbić surowe jajko, ponownie wymieszać. Następnie dodać ok. 2 łyżek bułki tartej, aby masa była zwarta i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut.
Mięso podzielić na pięć części. Z każdej uformować placek na który położyć jajko ugotowane na twardo i obwinąć mięsem tak, aby jajko było całkowicie zakryte. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano. Usmażone, ułożyć na ręczniku kuchennym do odsączenia tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak