Przepis i sposób przygotowania na: Jajka po szkocku
Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Paprykę, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do misy robota i miksujemy aż otrzymamy konsystencję pasty. Następnie dodajemy mięso mielone, natkę pietruszki i musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wszystko miksujemy aż składniki się połączą.
Mięso dzielimy na 8 części. Każdą z części rozsmarowujemy na kawałku foli spożywczej, na środek kładziemy jajko i owijamy je mięsem formując kształt podobny do jajka.
Tak przygotowane mięso wkładamy do blachy do pieczenia muffinów. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Blachę z jajkami wkładamy do pieca na ok. 30-35 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy jajka po szkocku z blachy i odkładamy żeby lekko przestygły.
Podajemy na ciepło lub na zimno np. z sałatkę z rukoli.