Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka po benedyktyńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 4 szt.
ocet 1 łyżka
Sos Holenderski: 1/2 szklanki
bułki 4 szt.
szynka 4 plastry
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka po benedyktyńsku

Jajka w koszulkach: Do garnka o wysokości ok. 20 cm nalać do połowy wodę. Doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet. Zmniejszyć płomień, tak, by woda z octem była na granicy wrzenia. Wbijać jajka po jednym, delikatnie przegarniając wodę wokół łyżką. Obgotowywać jajka przez około 2-3 minuty. Białko powinno być wokół ścięte, żółtko ma pozostać półpłynne. Wyjąć jajka po jednym łyżką cedzakową. Włożyć jajka do garnka z zimną wodą, aby zastopować proces gotowania. Przed podaniem trzeba je włożyć do gorącej wody, aby się podgrzały.
Przekrojone na pół bułeczki opiec w opiekaczu lub w piekarniku. Ułożyć połówki jedna na drugiej, na wierzchu umieścić po plastrze szynki. Na szynce ułożyć podgrzane w gorącej wodzie jajka w koszulkach, polać sosem holenderskim. Podawać natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak