Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka na twardo ze szklistym żółtkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko
sól 1 łyżka
ocet winny 2 łyżki

Porada

Tak przygotowane jajka są znacznie lżej strawne od długo gotowanych. *Żółtka mają głęboką intensywną barwę i o wiele ładniej prezentują się na kanapkach i półmiskach, niż przegotowane jajka o bladym mętnym żółtku z zielono-siną obwódką.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka na twardo ze szklistym żółtkiem

Jajka wyjąć z lodówki wcześniej, aby ogrzały się do temp. pokojowej.
Umyć ostrożnie skorupki, ułożyć jajka w garnku i zalać zimną wodą w takiej ilości, aby tylko zakryła jajka.
Garnek postawić na średnim palniku i ogrzewać do chwili wyraźnego zawrzenia wody - wyłączyć gaz i pozostawić jajka na 10 minut w gorącej wodzie. Po upływie czasu gorącą wodę zupełnie odlać, a jajka zalać zimną wodą i pozostawić by ostygły.

Czas parzenia jajek zależy od ich wielkości:
S = 8 min.
M = 10 min.
L = 12 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 07.05.2016 00:57
Mam pytanie, czy żółtko jest choć trochę płynne czy całkiem na twardo i tylko się szkli od sposobu gotowania ?
Ela15 22.12.2015 14:05
super wyglądaja
Renataj 16.12.2015 22:59
Tyle lat jem jajka a nigdy jeszcze ich w ten sposób nie gotowałam:) Rzeczywiście tak przygotowane prezentują się dużo bardziej apetycznie.
Aannkaa82 16.12.2015 17:32
A ja zawsze sądziłam że ten kolor żółtka to w zależności od jajek :)
SzczyptaChili 16.12.2015 17:13
Cenna wskazówka a ugotowane jak lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak