Przepis i sposób przygotowania na: Jajka na szynce
Rozgrzewamy patelnię teflonową - takiej właśnie użyłam i dzięki temu nie wlewałam żadnego tłuszczu. Na nagrzaną wkładamy plasterki szynki (mogą być \"pogniecione\" tzn. nie na płasko) i szybko obsmażamy z obu stron. Gdy szynka się lekko przyrumieni zdejmujemy ją na talerze a na patelnię wbijamy 2 jajka, delikatnie aby nie uszkodzić żółtka, smażymy aż białko zetnie się przy brzegach. Jajka, a właściwie tylko białka, posypujemy startym serem i całość przykrywamy pokrywką aby jajka \"doszły\" a ser się stopił. Trzeba uważać aby nie smażyć zbyt długo - żółtka powinny pozostać płynne. Usmażone jajka przekładamy na szynkę. Już na talerzu oprószamy je solą i papryką mieloną. Szybko smażymy drugą porcję. Podajemy przybrane sałatą i ogórkiem a do tego ciemny chleb...pycha! Jeśli ktoś baaaardzo dba o linię może jeszcze zrezygnować z sera.