Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka na grzankach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jajka to jeden z najpopularniejszych składników po które sięgamy przygotowując śniadanie. Przepisów na ich wykorzystanie w daniu jest ogromna ilość. Koniecznie sięgnijcie po ten przepis i przygotujcie jajka na chrupiących grzankach.

Składniki:

Składniki:

bułka 1 sztuka
szalotka 1 sztuka
czosnek (roztarty) 1 sztuka
liście szpinaku 300 g
pomidory suszone Smak 5 sztuk
ser feta 100 g
masło klarowane 1 łyżka
jajka duże 2 sztuki
Przyprawa do jajek 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka na grzankach

Grzanki z jajkami sadzonymi i dodatkami są bardzo apetyczną propozycją śniadaniową. Zamiast sera feta możecie użyć plastrów mozzarelli lub ulubionego sera żółtego. Kładąc go na ciepłych jajkach sadzonych całość zyska wspaniałego smaku.

1. Na patelni na maśle smażymy pokrojoną cebulę, czosnek, dodajemy szpinak, suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku.

2. Szpinak przedkładamy do miski, a na tej samej patelni smażymy jajka sadzone doprawiając do smaku przyprawą do jajek.

3. Na ciepłych grzankach (które najlepiej upiec w piekarniku 180 stopni 5-10 minut w zależności od tego jaki stopień upieczenia chcecie uzyskać) układamy szpinak, jaka sadzone, pozostały szpinak , posypujemy serem feta i oregano.   

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak