Jajka na grzankach

Jajka na grzankach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jajka to jeden z najpopularniejszych składników po które sięgamy przygotowując śniadanie. Przepisów na ich wykorzystanie w daniu jest ogromna ilość. Koniecznie sięgnijcie po ten przepis i przygotujcie jajka na chrupiących grzankach.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bułka

    1 sztuka
  • szalotka

    1 sztuka
  • czosnek (roztarty)

    1 sztuka
  • liście szpinaku

    300 g
  • pomidory suszone Smak

    5 sztuk
  • ser feta

    100 g
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • jajka duże

    2 sztuki
  • Przyprawa do jajek

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jajka na grzankach

Grzanki z jajkami sadzonymi i dodatkami są bardzo apetyczną propozycją śniadaniową. Zamiast sera feta możecie użyć plastrów mozzarelli lub ulubionego sera żółtego. Kładąc go na ciepłych jajkach sadzonych całość zyska wspaniałego smaku.

1. Na patelni na maśle smażymy pokrojoną cebulę, czosnek, dodajemy szpinak, suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku.

2. Szpinak przedkładamy do miski, a na tej samej patelni smażymy jajka sadzone doprawiając do smaku przyprawą do jajek.

3. Na ciepłych grzankach (które najlepiej upiec w piekarniku 180 stopni 5-10 minut w zależności od tego jaki stopień upieczenia chcecie uzyskać) układamy szpinak, jaka sadzone, pozostały szpinak , posypujemy serem feta i oregano.   

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat