Jajka faszerowane na trzy sposoby

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz z mozzarellą

  • jajko

    6 szt
  • mozzarella

    100 g
  • pomidor

    1 szt
  • szczypiorek posiekany

    3 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól i pieprz

Farsz z łososiem

  • jajko

    5 szt
  • łosoś wędzony

    100 g
  • serek śmietankowy

    100 g
  • majonez

    2 łyżki
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka

Farsz z awokado

  • jajko

    4 szt
  • ząbek czosnku

    1/2 szt (posiekany)
  • szalotka

    1 szt (posiekana)
  • awokado

    1 szt
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • majonez

    1 łyżka
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz z mozzarellą:
Jajka ugotowałem na twardo. Zahartowałem zimną wodą, odcedziłem, obrałem. Przekroiłem wzdłuż na pół, delikatnie wyjąłem żółtka, które rozdrobniłem widelcem.
Pomidora sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem cały miękki środek. Twardy miąższ pokroiłem w drobną kostkę.
Mozzarellę odsączyłem z zalewy, posiekałem w bardzo drobną kostkę. Dodałem do żółtek wraz z pomidorem, szczypiorkiem i olejem. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziałem białka jaj.

Farsz z łososiem:
Jajka po ugotowaniu na twardo, obrałem, przekroiłem na pół i wyjąłem żółtka.
Łososia pokroiłem na drobne kawałeczki. Żółtko rozdrobniłem widelcem. Serek wymieszałem z majonezem i szczypiorkiem, dodałem żółtka i łososia, wymieszałem. Farszem napełniłem wydrążone biała, oprószyłem mieloną papryką i natką pietruszki.

Farsz z awokado:
Do garnka z ciepłą wodą włożyłem jajka, przykryłem, postawiłem na dużym ogniu, ugotowałem.
Z jajek wyciąłem mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekałem w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachowałem do wypełnienia farszem.
Czosnek i cebulkę oprószyłem solą. Awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, wyjąłem miąższ i pokroiłem go w kosteczkę. Oprószyłem solą, pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny.
W miseczce delikatnie połączyłem wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez i szczypiorek. Farsz nałożyłem w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyłem na półmisku. Udekorowałem zieleniną. Podałem z majonezem jogurtowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 15.07.2016 23:15
smaczna przekąska
halina17 15.07.2016 22:18
Uwielbiam faszerowane jajka.
sezamek 15.07.2016 20:39
Wszystko tak jak lubię :)
halina17 15.07.2016 18:21
Pyszna przekąska
Janina 15.07.2016 15:45
Świetna zakąska
Agnieszka-87-25 15.07.2016 14:41
bardzo pyszne
Babeczka35 15.07.2016 14:34
Muszą być pyszne.
Ola1young 15.07.2016 14:19
fajne śniadanko :)
mirosława4 15.07.2016 13:17
smaczna przystawka i nie tylko
Konczi 15.07.2016 13:14
Pyszne przekąski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat