Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane na trzy sposoby

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz z mozzarellą

jajko 6 szt
mozzarella 100 g
pomidor 1 szt
szczypiorek posiekany 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól i pieprz

Farsz z łososiem

jajko 5 szt
łosoś wędzony 100 g
serek śmietankowy 100 g
majonez 2 łyżki
szczypiorek posiekany 2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka

Farsz z awokado

jajko 4 szt
ząbek czosnku 1/2 szt (posiekany)
szalotka 1 szt (posiekana)
awokado 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
majonez 1 łyżka
szczypiorek posiekany 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane na trzy sposoby

Farsz z mozzarellą:
Jajka ugotowałem na twardo. Zahartowałem zimną wodą, odcedziłem, obrałem. Przekroiłem wzdłuż na pół, delikatnie wyjąłem żółtka, które rozdrobniłem widelcem.
Pomidora sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem cały miękki środek. Twardy miąższ pokroiłem w drobną kostkę.
Mozzarellę odsączyłem z zalewy, posiekałem w bardzo drobną kostkę. Dodałem do żółtek wraz z pomidorem, szczypiorkiem i olejem. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziałem białka jaj.

Farsz z łososiem:
Jajka po ugotowaniu na twardo, obrałem, przekroiłem na pół i wyjąłem żółtka.
Łososia pokroiłem na drobne kawałeczki. Żółtko rozdrobniłem widelcem. Serek wymieszałem z majonezem i szczypiorkiem, dodałem żółtka i łososia, wymieszałem. Farszem napełniłem wydrążone biała, oprószyłem mieloną papryką i natką pietruszki.

Farsz z awokado:
Do garnka z ciepłą wodą włożyłem jajka, przykryłem, postawiłem na dużym ogniu, ugotowałem.
Z jajek wyciąłem mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekałem w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachowałem do wypełnienia farszem.
Czosnek i cebulkę oprószyłem solą. Awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, wyjąłem miąższ i pokroiłem go w kosteczkę. Oprószyłem solą, pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny.
W miseczce delikatnie połączyłem wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez i szczypiorek. Farsz nałożyłem w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyłem na półmisku. Udekorowałem zieleniną. Podałem z majonezem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 15.07.2016 23:15
smaczna przekąska
halina17 15.07.2016 22:18
Uwielbiam faszerowane jajka.
sezamek 15.07.2016 20:39
Wszystko tak jak lubię :)
halina17 15.07.2016 18:21
Pyszna przekąska
Janina 15.07.2016 15:45
Świetna zakąska
Agnieszka-87-25 15.07.2016 14:41
bardzo pyszne
Babeczka35 15.07.2016 14:34
Muszą być pyszne.
Ola1young 15.07.2016 14:19
fajne śniadanko :)
mirosława4 15.07.2016 13:17
smaczna przystawka i nie tylko
Konczi 15.07.2016 13:14
Pyszne przekąski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak