Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane łososiem i chrzanem
Jajka i chrzan to duet idealny, szczególnie na Wielkanoc! Jeśli brak Wam pomysły na jajeczną przekąskę świąteczną - koniecznie zainspirujcie się przepisem na jajka faszerowane pastą śmietankowo-chrzanową! Co jest wyjątkowe w tym przepisie? Oczywiście same jajka, które tuż po ugotowaniu zostały zanurzone w mieszance wody, octu i kurkumy uzyskując przepiękny, jaskrawożółty kolor!
Jak przygotować kolorowe jajka?
Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
W rondelku zagotowujemy wodę z kurkumą i octem. Do zalewy wkładamy jajka na minimum 30 min a najlepiej 2-3 h.
Zabarwione na żółto jajka przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka.
Jak przygotować farsz?
W malakserze rozdrabniamy koperek, dodajemy łososia, serek, żółtka, chrzan tarty SMAK, chrzan z żurawiną SMAK i pieprz. Mielimy na pastę. Gotową pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do połówek jajek. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki lub koperkiem.