Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane czosnkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jajka można faszerować przeróżnymi farszami: pieczarkowym, z awokado czy z dodatkiem czosnku, jak w tym przepisie. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Składniki:

jajka ugotowane na twardo 8 sztuk
masło 5 dag
majonez 2 łyżki
czosnek (roztarty) 3 ząbki
Sól himalajska Prymat w młynku dosmaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
szczypior posiekany

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane czosnkiem

  • jajka z farszem
  • świetna przekąska na raz 
  • finger foods

Jajka faszerowane to przekąska na raz, która idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, ale również można sięgnąć po przepis na nie w czasie wielkanocy. 

1. Jajka ugotować na twardo, czyli 10 minut. Ostudzić, obrać, przekroić na pół. Łyżeczką delikatnie wyciągnąć żółtka, które następnie przecisnąć do miseczki przez wyciskacz do czosnku.

2. Utrzeć masło na puch, dodać majonez, przetarte żółtka, wyciśnięty czosnek, niewiele soli i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Soli niewiele, bo sam majonez jest słony, ale za to można pokusić się o dodatkowy ząbek czosnku...


3. Jajeczka, znaczy się białka napełnić farszem za pomocą łyżeczki, ułożyć na półmisku, może być na liściach sałaty, albo kto wie jeszcze czego... Szczypior umyć, posiekać i delikatnie posypać jajka.

Więcej przepisów na przekąski znajdziecie w zakładce >> PRZEKĄSKI <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MC_S 23.07.2013 17:00
Ja lubię czosnek i myślę że te jajeczka są wyśmienite.
borgia 15.06.2012 10:04
Odpowiednio ;). Bartku jeśli lubisz czosnek, to słowo daję, że będą Ci smakowały. Skoro nawet tym, co go nie lubią smakują (to fakt). Moc można samemu sobie dobrać - próbując przed dodaniem kolejnego ząbka.
bartek8585 14.06.2012 22:57
czosnkowy ciekawe jak smakują:)
angelika14 31.08.2011 21:39
super pomysł
ziutula
ziutula 18.08.2011 10:53
lubię takie jajka... a żółtka miksuję blenderem
ZEWA 18.06.2011 10:14
smaczne
borgia 17.02.2011 23:30
:) Ale ja nie mam...
Koper 17.02.2011 17:47
może można te żółtka przecisnąć przez praskę do ziemniaków
Joanna83 30.01.2011 22:51
jajeczka fajne,czosnek uwielbiam tylko po zjedzeniu,gorzej z oddechem :)
wolochski 19.01.2011 22:12
super
Joanna108
Joanna108 28.11.2010 07:37
Smaczne połączenie :).
Kryska73 22.10.2010 14:32
wspaniała przystawka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak