Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JAJKA FASZEROWANE CUKINIĄ

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

jajko 5 szt.
cukinia 1/2 średniej wielkości
cebula mała
masło łyżka
sól i pieprz
tymianek łyżeczka, płaska
majonez 4 łyżeczki
śmietana 2 łyżeczki
musztarda łyżeczka ostrej

Dekoracja

natka pietruszki kilka listków
papryka czerwona kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: JAJKA FASZEROWANE CUKINIĄ

Jajka gotuję na twardo, obieram. Przekrawam na połówki, wyjmuję żółtka.
Cebulę i paprykę kroję w bardzo drobną kosteczkę, cukinię (wraz ze skórką) ścieram na tarce o dużych oczkach.
Na maśle szklę cebulę, następnie wrzucam cukinię, doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem - smażę około 5 minut, aż nadmiar wody wyparuje. Często mieszam.
Żółtka rozgniatam widelcem, łączę z majonezem, śmietaną, musztardą oraz cukinią. Dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Przygotowanym farszem napełniam połówki jajek. Dekoruję posiekaną papryką i listkami natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak