JAJKA FASZEROWANE CUKINIĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • jajka

    5 szt.
  • cukinia

    1/2 średniej wielkości
  • cebula

    mała
  • masło

    łyżka
  • sól i pieprz

  • tymianek

    łyżeczka, płaska
  • majonez

    4 łyżeczki
  • śmietana

    2 łyżeczki
  • musztarda

    łyżeczka ostrej

Dekoracja

  • natka pietruszki

    kilka listków
  • papryka czerwona

    kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotuję na twardo, obieram. Przekrawam na połówki, wyjmuję żółtka.
Cebulę i paprykę kroję w bardzo drobną kosteczkę, cukinię (wraz ze skórką) ścieram na tarce o dużych oczkach.
Na maśle szklę cebulę, następnie wrzucam cukinię, doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem - smażę około 5 minut, aż nadmiar wody wyparuje. Często mieszam.
Żółtka rozgniatam widelcem, łączę z majonezem, śmietaną, musztardą oraz cukinią. Dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Przygotowanym farszem napełniam połówki jajek. Dekoruję posiekaną papryką i listkami natki pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat