Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JAjeczno-pieczarkowe bociany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja do bocianków
cebula 5 sztuk
ziemniaki 2 kg
pieczarki 50 dag
mąka 2 kg
smalec 5 łyzek
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
kebab gyros do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: JAjeczno-pieczarkowe bociany

Ciasto:
Łączymy mąkę wraz z ciepłą wodą na stolnicy i zagnatamy ciasto. Do ciasta dodajemy 2 łyżeczki soli.
Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy, płuczemy pod wodą. Następnie za pomoca tartki ścieramy ja na tych malutkich oczakch. Dodajemy tak samo startą cebulę- sztuk 4. Na petelnie wykładamy smalec , na rozgzran wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy do niej starte ziemniaki z cebulą i smażymy. Smażymy w celu takim aby mianowicie ziemniaki posiadajace swój smak surowy go straciły. Doprawiamy solą i pieprzem, pieprzu troche wiecej by miały intensywniejszy smka.

Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy, doprawiamy do smaku dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy curry.

Każdą z podzielonych czesci kolejno rozwałkowywujemy i wykladamy farsz ziemniaczany.
Rozsmarowywujemy go na całej długośc. Zwijamy w rulon. Nasttępnie kroimy go w kawałeczki tak około 3-4-5 cm, wg uznania.
Bociany wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą.

Bociany podgrzewamy na tłuszczu by były chrupiące, gdy już są ciepłe, wbijamy jaja- ja na 1 porcje daje 2 jajka, mieszamy doprawiamy solą i przyprawą kebab gyros.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 03.12.2012 17:13
apetyczne
Lemon 30.11.2012 20:22
ciekawe
Botwinka 30.11.2012 19:44
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak