Jajecznica z kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 sztuk
  • kurki

    100 g
  • cebula biała

    1 sztuka
  • mleko

    2 łyżki
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kurki oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie.

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko*, sól, pieprz i wszystko energicznie mieszamy widelcem.

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kurki** i smażymy je przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybków.

Następnie dodajemy zawartość miseczki i smażymy jajecznicę do momentu odpowiedniego ścięcia się jajek.

* dodatek mleka sprawi, że jajecznica będzie delikatniejsza i bardziej puszysta

** jeśli mamy większe kurki - kroimy je na mniejsze kawałki

2. Gotową jajecznicę posypujemy świeżym szczypiorkiem i podajemy z ulubionym pieczywem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JulkaTomeczek 16.08.2015 14:41
Uwielbiam takie danie
EmciaPichci 11.09.2014 09:02
najlepsze śniadanie!
Czyki 10.09.2014 20:11
Nikt by nie pogardził tak smacznie wyglądającą jajeczniczką :)
inka2012 10.09.2014 17:16
uwielbiam takie połączenie!
Christopher 10.09.2014 15:35
Bardzo,bardzo smaczna.
xjustynka89x 10.09.2014 15:19
taka najlepsza!
marcia7 10.09.2014 13:51
jesienne śniadanko
IwonaDD 10.09.2014 12:57
pychota!!!
Pani Domu 10.09.2014 12:22
bardzo lubię
Konczi 10.09.2014 12:19
Pyszna jest!! Wszystko co lubię :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat