Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z kurkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 150 g
jajko 6 szt.
boczek wędzony 5 plastrów
szczypiorek 1/2 pęczka
śmietanka 4 łyżki
tymianek 2 gałązki
czosnek 1 ząbek
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z kurkami

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju z 2 łyżkami masła, dodać posiekany drobno ząbek czosnku. Wrzucić przebrane i oczyszczone kurki. Smażyć na dość wolnym ogniu, można przykryć pokrywką. Gdy grzyby są już prawie podsmażone dodajemy pokrojony w paseczki boczek i smażymy aż boczek się ładnie zrumieni. Jajka delikatnie roztrzepać, dodać sól i świeżo mielony pieprz, dodać także same listki z gałązek tymianu, wlać na patelnię z kurkami i boczkiem, smażyć na wolnym ogniu aż jajka się zetną. Dodać śmietankę i szczypiorek, ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

flaviadeluce 26.08.2014 11:27
apetyczne zdjęcie :D Zapraszam do siebie :)
JOANNA16 22.05.2013 09:09
pyszności)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak