Jajecznica z chorizo i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

  • suszone pomidory

  • cebula dymka ze szczypiorkiem

  • szczypior

  • kiełki lucerny

  • orzeszki piniowe

  • pieprz

  • sól

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajecznicę robiłam tylko dla siebie. Na łyżce oleju podsmażyć pokrojona dymkę, 10 plasterków kiełbasy chorizo i 3- 4 pomidory suszone pokrojone w paski. Wbić trzy jaja, podsmaży mieszając - tak by jajecznica nie była całkiem ścięta ani sucha (zresztą, jak kto woli:) Na koniec doprawić solą, pieprzem, dodać orzechy, szczypior oraz kiełki. A do tego - najlepiej podać chlebek wieloziarnisty. Pomidory co prawda kupiłam - nie suszyłam, aczkolwiek sama zalałam je gorąca oliwą. Na mały słoiczek (jak od pesto) - 50 g pomidorków, podgrzana (gorąca, nie zagotowana!) oliwa z oliwek (90ml) + olej (60ml), tymianek i pokrojony w paski ząbek czosnku. Słoiczek zamknięty otworzyłam po trzech dniach od przygotowania:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 08.10.2011 18:04
A mi się kojarzy z pysznym jedzonkiem.
bami 27.11.2010 10:22
Chorizo kojarzy mi się z telenowelami, które oglądałam w dzieciństwie :P gdzie można kupić taką kiełbasę? :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat