Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica na leczu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukinia
cebula
pomidor
pieczarki
kiełbasa
kukurydza w puszce
margaryna 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica na leczu

Kroki postępowania

1
Na początku przypomnijmy sposób przygotowania lecza: Cebule kroimy w piórka i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli i kiełbasy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do pozostałych składników lecza. Paprykę parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy pokrojone pomidory. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dorzucamy do lecza. Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko dusimy co chwilę mieszając do miękkości. Tak oto mamy gotowe leczo, więc możemy przystąpić do wykorzystania jego do jajecznicy. 3 łyżki lecza wykładamy na rozpuszczoną na patelni margarynę.
Krok 1 - Jajecznica na leczu foto
2
Następnie wbijamy na nie ostrożnie jajka.
Krok 2 - Jajecznica na leczu foto
3
Przyprawiamy je solą i pieprzem i smażymy do ścięcia się białka.
Krok 3 - Jajecznica na leczu foto
4
Następnie całość delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Jajecznica na leczu foto
5
Gotową jajecznicę przekładamy na talerz. Podajemy ze świeżym pieczywem. Jajka możemy zrobić również w wersji sadzonej, wówczas nie mieszamy jajecznicy. Białka ładnie się zetną, a żółtka będą delikatne i lejące.
Krok 5 - Jajecznica na leczu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak