Jajeczna przekąska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 około
  • musztarda

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • jajko

    1 do smarowania
  • Bazylia suszona Prymat

    do posypania
  • bazylia świeża

    do dekoracji
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki około 0,4 cm.
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki lub literatki wycinamy koła. Wielkość kół zależy od sernicy przekroju jajek które posiadamy. Średnica ciasta powinna być nieco większa od średnicy jajka.
Wycięte krążki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszoną bazylią. Na tak przygotowanych układamy plasterki jajek.
Całość przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 200°C. Po upieczeniu studzimy.
Dekorujemy śmietanowymi rozetkami i listkami bazylii.

Śmietana na rozetki:
Do śmietany dokładamy musztardę. Ubijamy razem. Doprawiamy do smaku.
Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.

Jeśli planujemy podać przekąskę naszym małym pociechom warto ułożyć ją w inny, oryginalny sposób, np. w kształt motyla, lub kwiatka.

Dla przykładu przedstawiam na zdjęciu ułożenie motylka ( wówczas ze śmietany wykonany jest brzuszek owada).

Ciasto francuskie uwielbiam za to, że można je przyrządzić na wiele sposobów.
Takie przekąski zawsze znikają w błyskawicznym tempie. Pięknie prezentują się na stole i wyśmienicie smakują.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
xjustynka89x 10.03.2014 14:52
bardzo ciekawy pomysł i efektowna prezentacja:)
gusia1000 25.01.2014 22:36
Pomysłowo, super.
Izka192 03.01.2014 13:46
bardzo apetycznie wyglądają
Klausia 30.11.2013 17:31
Mnie się podobają, ciekawy pomysł :)
Kuchenka 29.11.2013 19:04
ja osobiście nie lubię przepisów gdzie składnikiem jest "gotowe ciasto francuskie". Ciekawy pomysł i piękne zdjęcia. W jakich warunkach są one robione (np. światło dzienne itp.) ?
Pani Domu 23.11.2013 19:22
wygląda przepięknie
gosia56 23.11.2013 09:53
wyglądają super
Łucja 22.11.2013 23:18
pięknie wygląda :)
V_kuchareczka 21.11.2013 19:52
świetny pomysł na przekąskę
Gabi44 21.11.2013 19:46
Kuszące kanapeczki,tylko czy po 15min zapiekania,plasterki jajka nie będą wysuszone

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat