Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajeczna przekąska

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 około
musztarda 1 łyżka
sól
pieprz
jajko 1 do smarowania
Bazylia suszona Prymat do posypania
bazylia świeża do dekoracji
ciasto francuskie 1 opakowanie
kwaśna śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczna przekąska

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki około 0,4 cm.
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki lub literatki wycinamy koła. Wielkość kół zależy od sernicy przekroju jajek które posiadamy. Średnica ciasta powinna być nieco większa od średnicy jajka.
Wycięte krążki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszoną bazylią. Na tak przygotowanych układamy plasterki jajek.
Całość przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 200°C. Po upieczeniu studzimy.
Dekorujemy śmietanowymi rozetkami i listkami bazylii.

Śmietana na rozetki:
Do śmietany dokładamy musztardę. Ubijamy razem. Doprawiamy do smaku.
Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.

Jeśli planujemy podać przekąskę naszym małym pociechom warto ułożyć ją w inny, oryginalny sposób, np. w kształt motyla, lub kwiatka.

Dla przykładu przedstawiam na zdjęciu ułożenie motylka ( wówczas ze śmietany wykonany jest brzuszek owada).

Ciasto francuskie uwielbiam za to, że można je przyrządzić na wiele sposobów.
Takie przekąski zawsze znikają w błyskawicznym tempie. Pięknie prezentują się na stole i wyśmienicie smakują.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xjustynka89x 10.03.2014 14:52
bardzo ciekawy pomysł i efektowna prezentacja:)
gusia1000 25.01.2014 22:36
Pomysłowo, super.
Izka192 03.01.2014 13:46
bardzo apetycznie wyglądają
Klausia 30.11.2013 17:31
Mnie się podobają, ciekawy pomysł :)
Kuchenka 29.11.2013 19:04
ja osobiście nie lubię przepisów gdzie składnikiem jest "gotowe ciasto francuskie". Ciekawy pomysł i piękne zdjęcia. W jakich warunkach są one robione (np. światło dzienne itp.) ?
Pani Domu 23.11.2013 19:22
wygląda przepięknie
gosia56 23.11.2013 09:53
wyglądają super
Łucja 22.11.2013 23:18
pięknie wygląda :)
V_kuchareczka 21.11.2013 19:52
świetny pomysł na przekąskę
Gabi44 21.11.2013 19:46
Kuszące kanapeczki,tylko czy po 15min zapiekania,plasterki jajka nie będą wysuszone
mufinka79 21.11.2013 17:34
Pięknie prezentująca się przekąska :)
Rysia 21.11.2013 17:34
Apetyczna.
mikrusiak 21.11.2013 17:06
ciekawy przepis...:)
SmacznaPyza 21.11.2013 16:56
tylko, że ta suszona bazylia po upieczeniu jest spalona
Kolorowa 21.11.2013 16:43
proste ale wygląda efektownie ;)
bogusia19 21.11.2013 15:29
bardzo apetyczne
eMMe 21.11.2013 15:03
Super przekąska, na pewno znika bardzo szybko:)
Olga_SK 21.11.2013 14:31
Wygląda zachwycająco :)
dodi 21.11.2013 14:18
ale piekne!!
migotka28 21.11.2013 14:00
wygląda pięknie
Marta1986 21.11.2013 13:59
pysznie wyglada
Adamorek 21.11.2013 13:59
ciekawa odmiana dla jajka
sanielcia 21.11.2013 13:51
doskonała przekąska !
aniagdz 21.11.2013 13:47
prezentuje się świetnie! i na pewno równie pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak