Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajeczko w bułeczce na śniadanko

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kajzerka 2 szt
jaja 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ser żółty do smaku
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat do smaku

Porada

Przyprawy - oczywiście możemy sami skomponować mieszankę ulubionych przypraw. Nie jest konieczne korzystanie z mieszanki włoskiej. Wystarczy sól i pieprz.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczko w bułeczce na śniadanko

Kroki postępowania

1
Lekko czerstwe (najlepiej na drugi lub trzeci dzień) bułeczki obcinamy przy górze i wygrzebujemy środek bułeczek.
Uwaga - ważne, by spód bułeczek był trochę grubszy, więc puszek wyrywamy przede wszystkim z boczków.
Krok 1 - Jajeczko w bułeczce na śniadanko  foto
2
Plasterek sera żółtego (lub odrobiną startego żółtego sera) przykrywamy spód bułeczek i wybijamy po jednym jajku do każdej z bułeczek.
Krok 2 - Jajeczko w bułeczce na śniadanko  foto
3
Doprawiamy jajeczka solą, pieprzem i mieszanka przypraw włoskich.
Krok 3 - Jajeczko w bułeczce na śniadanko  foto
4
Układamy na wierzch ser żółty.
Krok 4 - Jajeczko w bułeczce na śniadanko  foto
5
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na ok 15-20 min. Obserwujemy żeby białko się ścięło, a na żółtku powstała lekka "skorupka".
Krok 5 - Jajeczko w bułeczce na śniadanko  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 12.08.2014 17:56
dobre , pożywne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak