Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajeczka z zielono-żółtym farszem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
szpinak mrożony 100 gram
serek topiony 20 gram
sól 1/2 łyżeczki
papryka mielona 1/2 łyżeczki
marchew 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczka z zielono-żółtym farszem

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Przekroić na pól i delikatnie wyjąć żółtka.

W rondelku zagotować 1,5 szklanki wody z solą i papryką ostrą w proszku. Dodać szpinak i od ponownego zagotowania gotować około 5 minut.

Zdjąć z ognia i przelać przez sito. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Następnie porządnie odcisnąć szpinak z wody.

Żółtka przetrzeć przez sito.
Krok 1 - Jajeczka z zielono-żółtym farszem foto
2
Dodać kawałki serka topionego i dobrze wymieszać. Dodać szpinak, przyprawy i znów wymieszać. Z przygotowanego farszu w palcach lepić kuleczki i wypełniać nimi białka. Udekorować kawałki marchewki.
Krok 2 - Jajeczka z zielono-żółtym farszem foto
3
Smacznego!
Krok 3 - Jajeczka z zielono-żółtym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 06.03.2014 23:12
apetyczna przekąska
Poison1988 06.03.2014 21:12
wyglądają rewelacyjnie :) pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak