Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jaja z móżdżkiem po słoweńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 4 szt
cebula 1 szt
mleko 2 łyżki
oliwa 50 g
pietruszka zielona 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
móżdżek 2 cielęcy

Przepis i sposób przygotowania na: jaja z móżdżkiem po słoweńsku

Posiekaną cebulę zarumienić na oliwie w żaroodpornym naczyniu, dodać pokrojone móżdżki (wcześniej umyć w zakwaszonej i osolonej ciepłej wodzie, usunąć błony i osuszyć) i chwilę smażyć ,pod koniec dodając natkę. Przyprawić. Delikatnie oddzielić żółtka od białek i z tych ostatnich ubić sztywną pianę, dodać mleko i delikatnie wymieszać z móżdżkami. W wygładzonej masie zrobić 4 wgłębienia, w które wlać delikatnie żółtka. Zapiec krótko w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na stół w tym samym naczyniu z dodatkiem puree\' ziemniaczanego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.03.2012 13:12
Nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak