jaja z móżdżkiem po słoweńsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • mleko

    2 łyżki
  • oliwa

    50 g
  • pietruszka zielona

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • móżdżek

    2 cielęcy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę zarumienić na oliwie w żaroodpornym naczyniu, dodać pokrojone móżdżki (wcześniej umyć w zakwaszonej i osolonej ciepłej wodzie, usunąć błony i osuszyć) i chwilę smażyć ,pod koniec dodając natkę. Przyprawić. Delikatnie oddzielić żółtka od białek i z tych ostatnich ubić sztywną pianę, dodać mleko i delikatnie wymieszać z móżdżkami. W wygładzonej masie zrobić 4 wgłębienia, w które wlać delikatnie żółtka. Zapiec krótko w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na stół w tym samym naczyniu z dodatkiem puree\' ziemniaczanego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 13.03.2012 13:12
Nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat