Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 500 g
szpinak 500 g
szynka wieprzowa 150 g
masło 50 g
mąka 40 g
wino białe wytrawne 125 ml
bulion drobiowy 250 ml
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów

Pory przekroiłem wzdłuż, umyłem, oczyściłem a następnie pokroiłem w cienkie krążki.
Szpinak dokładnie umyłem, przebrałem i dość grubo pokroiłem.
Szynkę pokroiłem w małą kostkę, w szerokim rondlu podsmażyłem na maśle na średnim ogniu. Do szynki dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i puściły sok.
Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem , przekroiłem na pół, ułożyłem na jarzynie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.04.2015 21:13
bardzo apetycznie się patrzą na mnie te jajka
Ola1young 15.04.2015 14:58
swietna kolacja :)
wwwiolka 15.04.2015 11:16
Bardzo fajny przepis.
Kuchnia Marty 15.04.2015 10:28
Świetny przepis! Oj bym jadła i jadła ;)
Futka 15.04.2015 10:18
Przepyszna i finezyjna propozycja :)
RenataZ-et 15.04.2015 08:48
ciekawa propozycja
Skotka 15.04.2015 08:32
Musi być pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak