Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja gotowane po portugalsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 8 szt
ocet 3 łyżki
cebula 4 szt
wino czerwone wytrawne 1 szkl
pomidor 1 kg
oliwa 3 łyżki
ocet szczypta
sól szczypta
pieprz szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja gotowane po portugalsku

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, chwilę smaż, następnie wlej wino i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos dokładnie przetrzyj przez sito.
W następnej kolejności zagotuj osoloną wodę z octem, do garnka z wrzątkiem wbij jaja, przykryj je i zdejmij z ognia. Po 4 minutach ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową i polej gorącym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak