Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki z nutką pomarańczy

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
drożdże świeże 2 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 5 dag
mleko 200 mililitrów
cukier 2 łyżki
aromat pomarańczowy 0,4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżka

Kruszonka:

mąka tortowa 20 dag
masło 10 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Dodatkowo:

borówka amerykańska 2-3 szklanki
jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z nutką pomarańczy

Kroki postępowania

1

Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce.

Masło podgrzać, gdy się rozpuści, ostudzić.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, dodać pozostałe ciepłe mleko, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko i żółtko, wyrabiać około 10 minut, dodając pod koniec rozpuszczone masło i aromat. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 1 - Jagodzianki z nutką pomarańczy foto
2

Kruszonka:
Do mąki dodać masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy. Opuszkami palców ugniatać tak aby powstała kruszonka. Pod koniec połączyć ze skórkę pomarańczową.

Krok 2 - Jagodzianki z nutką pomarańczy foto
3
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykroić krążki o dowolnej wielkości. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ze skrawków ciasta zrobić cieniutkie wałeczki, zwinąć jak sznurek i ułożyć na brzegach każdego krążka, odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 3 - Jagodzianki z nutką pomarańczy foto
4
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i cukru waniliowego, włożyć porcję borówek.
Krok 4 - Jagodzianki z nutką pomarańczy foto
5
Po wierzchu posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 5 - Jagodzianki z nutką pomarańczy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:10
pychotka :)
Mira85 31.08.2017 22:14
Wyglądają bardzo apetycznie
jejkuchnia 31.08.2017 19:25
Pyszności. Uwielbiam jagody!
bietka 31.08.2017 13:12
uwielbiam jagodzianki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak