Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki z białym serem

4.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 400 ml
cukier 130 g
masło 80 g
mąka pszenna 750 g
sól 1/2 łyżeczki
jajko 3 szt
drożdże świeże 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z białym serem

Kroki postępowania

1
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać masło i cukier. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10minut. Mąkę przesiać, dodać rozkłócone jajka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 55x 45cm. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na dwa długie prostokąty.
Krok 1 - Jagodzianki z białym serem foto
2
Nadzienie:
600g półtłustego twarogu,
łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki masła,
5 łyżek cukru waniliowego,
4 łyżki drobnego cukru,
2 żółtka,
500g jagód.

Twaróg rozgnieść widelcem ze stopionym masłem, żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Jagodzianki z białym serem foto
3
Masę rozsmarować na obu prostokątach, posypać jagodami. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i delikatnie skleić. Ostrym nożem każdy prostokąt pokroić na ok. 10 części. Ułożyć blisko siebie na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 30minut.
Krok 3 - Jagodzianki z białym serem foto
4
Piec ok. 25minut w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować.
Krok 4 - Jagodzianki z białym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wonszyca 16.09.2022 17:17
Jak niby ma urosnąć ten rozczyn? 750g mski to za mało, ciasto klei się jak wściekle
Doradca Smaku 19.09.2022 08:46
Przykro mi, że się nie udało. Następnym razem spróbuj dodać trochę więcej mąki, może będzie lepiej :)
Ada-Gaba 29.10.2014 20:27
apetyczne jagodzianki
BernadettaP 01.05.2014 13:59
Ależ bym zjadła teraz taką jagodziankę :)
Lis 03.11.2013 00:25
Lubię takie jagodzianki:)
adelajda 22.10.2013 18:30
Wow ! Super bułeczki ale robisz smak :)
caralajna 21.10.2013 07:43
pyszne :)
iziona 19.10.2013 09:07
Robię takie i je uwielbiam :)
Lis 18.10.2013 23:45
Smaczne takie jagodzianki:)
Iwusia 18.10.2013 23:43
uwielbiam takie jagodzianki wzbogacone o ser
w mojej kuchni 18.10.2013 22:35
smakołyki na talerzu..
Agnieszka_B 18.10.2013 22:19
Takiej jagodzianki nie potrafiłabym odmówić... Pyszności :D
V_kuchareczka 18.10.2013 22:00
pyszne jagodzianki
teresa18 18.10.2013 20:57
ale apetyczne
bietka 18.10.2013 20:17
ja poproszę chociaż jedna :)
treonina 18.10.2013 20:10
coś wspaniałego!
Wiesława1 18.10.2013 19:50
znakomite bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak